Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Fostar 5 l

Dostępność: brak towaru
Cena: 67,00 zł 67.00
ilość szt.
Zyskujesz 67 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Intermag
Kod produktu: 99DD-9955E

Opis

SkładnikiZawartość [g/l]Zawartość w % masowych
Azot (N) 70 5,0
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 500 35,0
 
Płynny nawóz fosforowy do dokarmiania dolistnego oraz do fertygacji. FOSTAR polecany jest zwłaszcza w fazach intensywnego wzrostu roślin, w warunkach utrudnionego pobierania fosforu z gleby i w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na fosfor.

 
 
Terminy stosowania Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 1–6
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);
1–6
II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 1–6
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 1–6
JĘCZMIEŃ
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 1-6
wiosna:
I: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
1-6
II– faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) 1-6
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 1-6
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia - widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13-22); 1-6
wiosna:
I– ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
1-6
II – faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 1-6
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 1-6
OWIES
I – faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 1-6
II – początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 1-6
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 1-6
RZEPAK
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 1–6
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); 1–6
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61); 1–6
III – pełne kwitnienie: 50% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają – początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65–73) 1–6
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 1–6
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 1–6
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 1–6
BURAK cukrowy
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); 1–6
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 1–6
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 1–6
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); 1–6
II – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); 1–6
III – początek zawiązywania bulw (tuberyzacja), bulwy osiągają 10% typowej masy (BBCH 40–41) 1–6
Dla odmian wykazujących tendencje do zawiązywania małej ilości bulw wykonać dwa zabiegi po 4 l/ha co 5–7 dni: I – tuż przed początkiem tuberyzacji (BBCH 39), II – na początku tuberyzacji (BBCH 40–41). Dopuszczalny jest 1 zabieg – 8 l/ha, na początku tuberyzacji (BBCH 40–41).
JABŁOŃ
I – różowy pąk (BBCH 57–59); 3–6
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 3–6
III – początkowy rozwój owoców (BBCH 71); 3–6
IV – początek dojrzewania – wybarwiania na typowy kolor (BBCH 81) ok. 4 tygodnie przed zbiorem  3–6
 
GRUSZA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 3-6
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 3-6
III – początkowy rozwój owoców (BBCH 71) 3-6
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 3-6
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 3-6
III–IV – rozwój owoców (BBCH 71–79) 3-6
BORÓWKA AMERYKAŃSKA
I – początek rozwoju liści; 3-6
II – koniec kwitnienia – zawiązywanie owoców; 3-6
III–IV (zabiegi co10–14 dni) – rozwój owoców – dojrzewanie 3-6
ŚLIWA, MORELA, BRZOSKWINIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 3-6
II – zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 3-6
III–IV – rozwój owoców (BBCH 71–79)
Dla odmian późno dojrzewających wykonać dodatkowy zabieg 3–4 tygodnie przed zbiorem.
3-6
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–7. liść (BBCH 13–17 3–6
II – biały pak (BBCH 58–59); 3–6
III – początek fazy kwitnienia (BBCH 61); 3–6
IV – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 3–6
 
V – początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81); 3–6
 
VI–VIII – w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–89) 3–6
 
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 3-6
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 3-6
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); 3-6
IV i V – rozwój owoców (BBCH 71–76) 3-6
POMIDOR
I – rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); 3–6
 
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 3–6
III – otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 3–6
IV – pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71 –72) 3–6
OGÓREK
I – rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15); 3–6
 
II – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 3–6
 
III– na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 3–6
 
IV – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 3–6
 
V – po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) 3–6
BROKUŁ
I – faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 3-6
II – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 3-6
III – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29); 3-6
IV – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 3-6
KALAFIOR
I – faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 3-6
II – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 3-6
III – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 3-6
KAPUSTA
I – faza 5.–7. liścia właściwego (BBCH 15–17); 3-6
II – faza 7.–9. liścia właściwego (BBCH 17–19); 3-6
III – zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41) 3-6
WARZYWA KORZENIOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 3-6
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 3-6
III – korzeń osiągnął 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) 3-6
WARZYWA CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 3-6
II – rozwój liści (BBCH 16–19); 3-6
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 3-6
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – powstawanie pąków kwiatowych (BBCH 51–55); 3-6
II – rozwój strąków (BBCH 71–73) 3-6
ROZSADA WARZYW
I – rozwinięty 1. liść właściwy – faza 2. liścia (BBCH 11–12); podlewanie: 0,05–0,1 l na 100 l wody
opryskiwanie: 0,25–0,3 l na 100 l wody
II – 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14) podlewanie: 0,05–0,1 l na 100 l wody
opryskiwanie: 0,25–0,3 l na 100 l wody
 

FERTYGACJA

FOSTAR umożliwia zbilansowanie pożywki jeśli wymagana jest ilość fosforu, której  nie można otrzymać stosując nawozy wieloskładnikowe lub nawozy zawierające jeden składnik pokarmowy.
 Najczęściej stosowane stężenie nawozów w pożywce gotowej do użytku to zakres 0,03 – 0,2% (0,3–2 litry nawozu w 1000 l roztworu).
 Stosując FOSTAR w pożywce wraz z innymi nawozami, nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl